Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Informatie en Communicatie Technologie (ICT) / 8 Factoren voor de optimalisatie van Netwerkbeveiliging

8 Factoren voor de optimalisatie van Netwerkbeveiliging

Sharing is caring

Netwerkbeveiliging is voor de gemiddelde ondernemer misschien niet het meest spannende gedeelte van een business runnen, evenzeer zullen de meesten het niet ervaren als hun specialiteit. Toch is het een topprioriteit, voor organisaties van vrijwel elke omvang. Terwijl cyberaanvallen alsmaar toenemen, is het optimaliseren van je netwerkbeveiliging dus geen luxe maar een noodzaak, want de gevolgen van een inbreuk kunnen desastreus zijn. Gelukkig zijn er een aantal cruciale factoren die ondernemers en organisaties kunnen helpen bbij het waarborgen van de netwerkbeveiliging. We hebben de belangrijkste 8 hieronder op een rijtje gezet: 

 

1. Multi-factor Authenticatie (MFA)

Laten we beginnen bij het begin: een simpele gebruikersnaam en wachtwoord zijn tegenwoordig niet meer voldoende. Een goede voorzorgsmaatregel die vrijwel direct een wereld van verschil kan maken als het gaat om beveiliging is Multi-factor Authenticatie (MFA) – dit is het gebruik van een mobiele app voor een tweede authenticatielaag, wat het een stuk moeilijker maakt voor aanvallers om toegang te krijgen tot je netwerk of platform. 

 

2. Firewall-configuratie

Een goed geconfigureerde firewall kan wonderen verrichten als het aankomt op het voorkomen van ongeautoriseerde toegang tot je netwerkbronnen. Hierbij zijn regelmatige updates en audits van de firewall belangrijk en onontbeerlijk om de optimale beveiliging te waarborgen.

 

3. Encryptie

Gegevensversleuteling is een zeer valide methoden om opgeslagen data tijdens datatransmissie te beveiligen. Een goede encryptie zorgt ervoor dat je op een verantwoorde wijze gevoelige informatie kan beschermen tegen diefstal of onderschepping.

 

4. Periodieke beveiligingsaudits

Een externe beveiligingsaudit kan zwakheden in het netwerk blootleggen die intern misschien over het hoofd zijn gezien. Het geeft je een nieuw perspectief op de mogelijke risico’s en deze zodanig te verkleinen.

Externe ICT-specialisten nodig? BK-IT Solutions is hét ICT bedrijf Rotterdam dat je graag verder helpt bij het beveiligen en monitoren van al jouw servers en clouddiensten.

 

5. Bijgewerkte software

Softwaretoepassingen moeten voortdurend geüpdatet worden, want verouderde tools kunne kwetsbaarheden bevatten die je een makkelijk doelwit maken voor hackers. Je wilt er als ondernemer of organisatie dus voor zorgen dat alle software en besturingssystemen up-to-date zijn.

 

6. Medewerkers training

Menselijke fouten kunnen een groot risico vormen voor de netwerkbeveiliging en kunnen tot een zekere mate worden uitgesloten, door middel van regelmatige training en bewustwording centraal te stellen. 

 

7. Regelmatige back-ups

Het regelmatig back-uppen is een dankbare taak die de schade bij een mogelijke cyberaanval (of een intern cyberprobleem) aanzienlijk kan beperken. Houd er overigens ook rekening mee dat de back-ups extra goed zijn beveiligd tegen ongeautoriseerde toegang.

 

8. Incident respons plan

Tenslotte kan een gedetailleerd responsplan ervoor zorgen dat er snel en effectief gereageerd wordt op mogelijke beveiligingsincidenten. Mocht er onverhoopt toch een inbreuk plaatsvinden, dan beschik je als onderneming in ieder geval over een interne leidraad.