Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Wonen / Huis en Tuin / Het sauzen van een plafond

Het sauzen van een plafond

Sharing is caring

Het werk van een stukadoorsbedrijf is veelzijdig. Niet alleen bezitten ze het vakmanschap uw wanden en plafonds van een mooie, afdekkende laag te voorzien, ook hebben ze vaak schilders in dienst om bijvoorbeeld uw plafond te sauzen. Op zich is het trouwens mogelijk een plafond zodanig te behandelen dat schilderen of sauzen helemaal niet meer nodig is. Dat kan met een gewoon egaal oppervlak in een bepaalde kleur, maar ook door middel van sierstucwerk met het aanbrengen van allerhande ontwerpen. Laat het stukadoorsbedrijf weten wat u graag zou willen met uw plafond en aan de hand van voorbeelden maken zij een offerte van het werk.

Stucwerk vormt de basis

Hoe je het ook wendt of keert, als je een goede, afdekkende laag verf op het plafond wilt aanbrengen, dan kan dat alleen als je een degelijke en vooral egale ondergrond hebt. Dat is pas echt werk voor een vakkundige stucadoor. Indien je het hebt over nieuwbouw dan zal zo’n ondergrond standaard aangebracht zijn. Op die manier heeft de toekomstige bewoner zelf de keuze over wat hij of zij ermee wil. Indien het over een wat ouder huis gaat, kan het zijn dat het plafond voorbereid moet worden, afhankelijk van de wensen van de bewoner. Zoals gezegd wekt het sauzen van het plafond het beste op een vocht- en stofvrije, egale ondergrond, aangelegd door de stukadoor.

Voorbereidingen voordat je gaat sauzen

Ideaal is het als je de kamer helemaal leeg maakt, zodat er nergens verfschade kan ontstaan. Je kunt natuurlijk de boel afdekken, maar een lege ruimte heeft een bijkomend voordeel dat je overal heel gemakkelijk bij kunt en in alle vrijheid de verfkwast of –roller kunt hanteren. Dit is aan te raden als je het zelf doet, maar het maakt het ook voor een ingehuurde schilder een stuk gemakkelijker. Het enige dat dan nog kwetsbaar is voor verfspatten zijn de muren, de wanden. Die kun je, vooral aan de bovenkant, voor een deel afplakken om ze zo te beschermen. De vakman schilder heeft meestal zoveel kunde en ervaring in huis dat hij spatten voor een groot deel weet te voorkomen, maar de enthousiaste doe-het-zelver spettert misschien wat onhandiger rond.

Materiaal

• Muurverf en roerstok
Naast kleur kies je natuurlijk voor kwaliteit, maar daarin is de Nederlandse markt ruim in voorzien. Met her roerstokje mix je de verf egaal in samenstelling.
• Kwasten
Normaal gesproken gebruik je een groot formaat kwast voor het algemene oppervlak en wat fijnere voor de randen. Let er op dat er geen haren op het plafond achterblijven.
• Vachtroller
Een goede vachtroller is een ideale verfverdeler, kan van dichtbij, maar ook met een telescoopsteel vanaf de grond vrij eenvoudig bediend worden. Controleer wel op het achterblijven van pluisjes, hoewel een goede kwaliteit roller daar geen last van moet hebben. Pluisjes kun je eenvoudige met wat tape van het plafond verwijderen.
• Verfbak met verfrooster
Omdat je een brede roller of kwast gebruikt, is een verfblik vaak te nauw. Bak en roller zorgen dan voor een gelijkmatige verdeling van de verf op verfroller of –kwast.

Sauzen maar!

Omdat het echter allemaal redelijk vrij nauw komt om deskundig, gelijkmatig en egaal een dekkende laag aan te brengen, kan het beslist geen kwaad een schilder in te huren.