Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Horeca, Recreatie, Toerisme en Cultuur / Wat zijn bijenpollen?

Wat zijn bijenpollen?

Sharing is caring

Bijenpollen verwijst naar het stuifmeel dat zich verzamelt op de poten en lichamen van werkbijen als ze in hun bijenkorven komen. Het wordt verzameld door imkers die gespecialiseerde vallen voor hun bijenkasten plaatsen om het op te vangen. Deze vallen zijn zo ontworpen dat alleen grotere deeltjes zoals stuifmeel verzameld worden, maar dat kleinere deeltjes zoals honing en propolis er doorheen kunnen. Het resultaat is een grove poeder- of korrelige substantie. Dit kan ook kleine hoeveelheden honing of propolis bevatten, afhankelijk van waar het geoogst wordt. Bijenstuifmeel heeft meestal een kruidig aroma en een nootachtige smaak.

Bijenpollen zijn ongelooflijk rijk aan voedingsstoffen met een breed scala aan vitaminen en antioxidanten

Bijenstuifmeel bevat alle essentiële aminozuren die het lichaam helpen voedsel in energie om te zetten en spieren op te bouwen. Het is ook een goede bron van verschillende vitamines. Vitamine B helpt je lichaam koolhydraten om te zetten in brandstof. Vitamine C kan helpen je huid gezond te houden en helpt bij de ijzeropname. Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid van de botten en de opname van calcium. Vitamine E helpt celschade te voorkomen. Vitamine K is verantwoordelijk voor de bloedstolling. Bijenpollen zijn rijk aan proteïnen en bevatten alle essentiële vrije aminozuren. Bijenstuifmeel bestaat ook uit veel mineralen en enzymen, carotenoïden en bioflavonoïden. Bijenstuifmeel wordt ook beschouwd als een versterker van het immuunsysteem. Dit komt omdat het antibacteriële en antivirale eigenschappen bevat. Het is gebruikt bij de behandeling van aandoeningen als astma en artritis. Daarnaast kan het zelfs kanker helpen bestrijden. Het heeft een hoog gehalte aan voedingsstoffen. Bijenstuifmeel bevat antioxidanten die beschermen tegen schade door vrije radicalen als gevolg van milieu stressoren zoals vervuiling en blootstelling aan de zon. Het beschermt je ook tegen inwendige stressoren zoals ontstekingen door herstel van inspanning of een slecht dieet.

Hoeveel bijenstuifmeel is genoeg?

Wat consumptie betreft is de algemene aanbeveling dat je begint met één capsule per dag en je dosering pas verhoogt tot twee capsules als je je daar prettig bij voelt. Een studie suggereerde dat tussen 1 en 2 gram bijenpollen ideaal zijn voor therapeutische effecten. Het is aan te bevelen het in te nemen met een vol glas water en voedsel, wat je dosering ook is. Het kan ook verstandig zijn om gedurende de dag veel water te drinken om constipatie te voorkomen, wat een veelvoorkomende bijwerking is bij het innemen van nieuwe supplementen. Het is het beste om niet meer dan twee capsules per dag in te nemen, tenzij een arts anders voorschrijft. Raadpleeg je arts voordat je bijenstuifmeel consumeert.