Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Communicatie en Media / Wat kan je doen om je kansen op een baan te vergroten?

Wat kan je doen om je kansen op een baan te vergroten?

Sharing is caring

Overal worden werknemers gezocht. De banenmarkt zit momenteel vol met kansen voor werkzoekenden. Het aantal vacatures is nog nooit zo hoog geweest en het aantal werklozen daalt snel. Dit is natuurlijk mooi nieuws. Tussen al deze vacatures wil je natuurlijk nog steeds de beste optie vinden. Het is daarom belangrijk dat je actief op zoek gaat naar een baan die bij je past. In deze bijdrage geven we je graag een aantal tips voor het vinden van de ideale baan. Zo ben je optimaal voorbereid en kun je met volle aandacht de arbeidsmarkt op.

Bedenk waar je interesse ligt en heb vertrouwen

Ga je werk zoeken, overweeg dan het volgende. Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe baan, is het goed om jezelf af te vragen wat je nou eigenlijk echt wilt. Wat zijn de functies van je dromen? In welk type omgeving zou je het liefst willen werken? Gaat je voorkeur uit naar grote of juist kleine organisaties? Dit zijn de vragen die je voor jezelf moet beantwoorden voordat je aan de slag gaat met het vinden van een baan. Werk hiernaast ook aan je vertrouwen. Dit kun je doen door de website van het bedrijf waar je wilt solliciteren goed onder de loep te nemen. Lees je in en leer de organisatie goed kennen. Verdiep je ook in de functie en bepaal voor jezelf waar je sterke punten liggen. Zo kun je goed verwoorden waar je meerwaarde ligt wanneer je hiernaar gevraagd wordt tijdens je sollicitatiegesprek.

Pas je social media profielen aan en wees origineel

Na het solliciteren zullen je potentiële toekomstige werkgevers een kijkje nemen op je social media kanalen. Als je hier zaken op hebt staan die je beter gescheiden kunt houden van je werk, dan kun je ze maar beter verwijderen voordat je begint met solliciteren. Het is ook handig om jezelf een op te zoeken op Google. Zo krijg je te zien wat je werkgever ook te zien krijgt wanneer deze je naam intypt. Wees ook origineel bij het solliciteren op een functie. Er zullen waarschijnlijk vele andere kandidaten zijn die ook solliciteren, dus om op te vallen moet je wel uniek zijn. Probeer in je introductie de vragen van een werkgever te beantwoorden. Waar ben je goed in? Waarom zou je goed bij deze baan passen? Wat zouden anderen over je zeggen of hoe zouden ze je omschrijven?

Maak je referenties op orde

Dan komen we bij het onderdeel van referenties. Referenties zijn een prachtige manier om aan je toekomstige werkgever te laten zien wat eerdere werkgevers over je denken. Probeer referenties toe te voegen aan je sollicitatie, of plaats ze op je LinkedIn profiel. Werkgevers lezen graag wat andere werkgevers over je zeggen. Het is natuurlijk leuk dat je jezelf op een positieve manier aanprijst, maar vaak is het meer waard als een referentie van een eerdere werkgever kan bevestigen wat je allemaal over jezelf te zeggen hebt. Wil je een voormalige werkgever benaderen voor het schrijven van referenties? Een goede referentie van een werkgever omschrijft waar de werkgever je van kent, wat de relatie was tussen de werkgever en jou en hoe je volgens de werkgever hebt gepresteerd in de werkrelatie.